Jednogarnkowe: filet z kurczaka z warzywami
Kurczak, trochę warzyw, wszystko delikatnie uduszone z odrobiną śmietanki. W zasadzie to całe danie, nie wymaga nawet oddzielnego gotowania kaszy czy makaronu, choć oczywiście można to zrobić.
W każdym razie zachęcam do przygotowania takiej wersji kurczaka, bo będzie domowo, smacznie i łatwo - obiecuję - specjalnie dla Ciebie pokazałam krok po kroku jak przygotowałam cały obiad :)
Składniki (porcja dla 2-3 osób)
2 spore filety z piersi kurczaka
pół brokuła
2 niewielkie marchewki
3 szalotki (jeśli nie masz takiej w domu, nie martw się, mogą być dwie niewielkie zwykłe cebule)
5 cm jasnej części pora
8-10 niewielkich pieczarek
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej
5 łyżek oleju
0,5 szklanki słodkiej śmietanki (30 lub 36 %)
Przygotowanie:
Każdy filet krojąc wzdłuż dzielę na 2-3 części, rozkładam je na desce lub talerzu, i oprószam z obu stron solą i pieprzem, a potem lekko mąką.
Rozgrzewam olej na głębokiej, dużej patelni, układam mięso i smażę po kilka minut, do lekkiego zarumienienia.
Zdejmuję mięso z patelni.
Na ten sam tłuszcz wrzucam pokrojone jak na zdjęciach: szalotkę, marchewkę i pora, odrobinę je solę i mieszając smażę do zeszklenia cebuli.
Potem dokładam pieczarki, całość ponownie lekko solę i oprószam pieprzem - nie mieszam, tylko na warzywach układam podsmażone wcześniej mięso. Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 15 minut.
Pieczarki puszczą trochę wody, co spowoduje, że wszystko się ładnie poddusi :) Dokładam brokuła podzielonego na różyczki; dolewam śmietankę, dodaję posiekany czosnek.
Na minimalnym ogniu duszę jeszcze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz