Pieczarki z szalotką w glazurze ze śmietanki
Pieczarki na jeden kęs, delikatne w smaku, pyszne jako dodatek do obiadu.
Składniki:
500 g. mini pieczarek
5-6 szalotek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarowanego
0,5 szklanki śmietanki 36%
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewam olej z masłem klarowanym, wrzucam pieczarki, oprószam je solą i na dość mocnym ogniu, mieszając, smażę 3-4 minuty. Następnie zmniejszam moc kuchenki i przykrywam patelnię. Obieram szalotki i kroję je skośnie na 3-4 części (plastry), wrzucam do pieczarek. Duszę razem 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, smażę bez przykrywki ok. minuty, mieszając. Na koniec wlewam śmietankę, mieszam wszystko i smażę aż ta zgęstnieje i oklei pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki. Podaję od razu, gorące.
500 g. mini pieczarek
5-6 szalotek
2 łyżki oleju
2 łyżki masła klarowanego
0,5 szklanki śmietanki 36%
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki myję i osuszam na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewam olej z masłem klarowanym, wrzucam pieczarki, oprószam je solą i na dość mocnym ogniu, mieszając, smażę 3-4 minuty. Następnie zmniejszam moc kuchenki i przykrywam patelnię. Obieram szalotki i kroję je skośnie na 3-4 części (plastry), wrzucam do pieczarek. Duszę razem 5 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam, smażę bez przykrywki ok. minuty, mieszając. Na koniec wlewam śmietankę, mieszam wszystko i smażę aż ta zgęstnieje i oklei pieczarki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki. Podaję od razu, gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz