Szukaj na blogu

Rolady z indyka z cheddarem i suszonymi pomidorami

Wbrew pozorom to szybki obiad, bo polędwiczki z indyka nie wymagają długiego duszenia. Zerknij też, jaki mam sposób na to, by cały farsz ładnie zamknął się w środku i nie wypadał podczas zawijania rolad.  


 Składniki na 1 porcję:
1 polędwiczka z indyka (ok. 220-250 g)
5 plastrów wędzonego boczku na porcję
0,5 małej cebuli
ok. 30 g. twardego, długo dojrzewającego sera typu cheddar
3 suszone pomidory z oleju
sól i pieprz
Dodatkowo:
sznurek do związania rolad (lub szpilki)
1-2 cebule
olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki dokładnie rozbijam tłuczkiem do mięsa (między dwoma arkuszami folii, co zapobiega podziurawieniu mięsa). Oprószam je z obu stron solą i pieprzem. Na rozłożonym płacie mięsa układam kolejno plastry boczku, a na nich posiekaną w piórka cebulę. Następnie wykładam suszone pomidory oraz ser w kawałkach. Zawijam boczek tak, by przykryć cebulę i ser, a potem zwijam roladki. Przygotowane do smażenia rolady związuję sznurkiem lub spinam szpilkami. Rozgrzewam na patelni kilka łyżek oleju i na średnim ogniu obsmażam z każdej strony rolady na złoto. Następnie dorzucam na patelnię posiekaną w piórka cebulę, przykrywam patelnię i smażę na małym ogniu 25-30 minut, kilkukrotnie przewracając mięso. Podaję na gorąco, wcześniej usuwam sznurek.


                        

                        

                        

                        

                        


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger