Filet z kurczaka faszerowany serem i pomidorem (fit, na parze)
Choć postanowień noworocznych raczej sobie nie składam, to po świętach aż się prosi żeby jeść coś lżejszego. Pewnie będzie więc tu u mnie w najbliższym czasie co najmniej kilka przepisów na dania bez tłuszczu, pieczone albo gotowane. Potrawy gotowane na parze lubię szczególnie, zwłaszcza za łatwość przygotowania.
Dzisiejszy obiad to bardzo smaczne mięso z kurczaka, dzięki farszowi bogate w smaku. Podałam je z (również gotowanym) kalafiorem i sosem jogurtowym.
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (200-250 g. każdy)
4 suszone pomidory z oleju
2 cienkie kabanosy (u mnie drobiowe)
1 kiszony ogórek, pokrojony w plasterki
dowolny żółty ser, u mnie długo dojrzewający
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
wykałaczki
Przygotowanie:
filety oczyszczam z błonek, odcinam mniejsze części tak, by powstały jednolite, zwarte kawałki mięsa. Ostrym nożem rozcinam je wzdłuż, uważając żeby nie przeciąć do końca. Odrobinę solę w środku. Wzdłuż rozcięcia układam w każdym: kabanos, plasterki ogórka, po 2 suszone pomidory oraz kawałki sera. Wszystko oprószam pieprzem, po czym składam i spinam każdy filet wykałaczkami, wciskam po trosze natki pietruszki. Tak przygotowane filety gotuję na parze ok. 35 minut. Podaję na gorąco.
Dzisiejszy obiad to bardzo smaczne mięso z kurczaka, dzięki farszowi bogate w smaku. Podałam je z (również gotowanym) kalafiorem i sosem jogurtowym.
Składniki na 2 porcje:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (200-250 g. każdy)
4 suszone pomidory z oleju
2 cienkie kabanosy (u mnie drobiowe)
1 kiszony ogórek, pokrojony w plasterki
dowolny żółty ser, u mnie długo dojrzewający
kilka gałązek natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
wykałaczki
Przygotowanie:
filety oczyszczam z błonek, odcinam mniejsze części tak, by powstały jednolite, zwarte kawałki mięsa. Ostrym nożem rozcinam je wzdłuż, uważając żeby nie przeciąć do końca. Odrobinę solę w środku. Wzdłuż rozcięcia układam w każdym: kabanos, plasterki ogórka, po 2 suszone pomidory oraz kawałki sera. Wszystko oprószam pieprzem, po czym składam i spinam każdy filet wykałaczkami, wciskam po trosze natki pietruszki. Tak przygotowane filety gotuję na parze ok. 35 minut. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz