Kotlety mielone z suszonymi pomidorami i rukolą
Soczyste kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów i rukoli, którą bardzo lubię używać nie tylko w typowy jak na sałatę sposób. Jej lekko pikantny, trochę orzechowy smak często wykorzystuję w gorących daniach. Kotlety są pyszne :)
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
5 suszonych pomidorów z oleju
1 szalotka bananowa
duża garść rukoli
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 jajko
5 łyżek zimnej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka mąki pszennej do panierowania
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso wykładam do miski, dodaję jajko, suszony tymianek, wodę, posiekaną (niezbyt drobno) rukolę, pokrojone w kostkę pomidory, oraz drobno posiekaną szalotkę. Przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję do mięsa. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrabiam dłonią lub łyżką. Z gotowej masy formuję 6-7 kotletów, każdy panieruję w mące (strzepuję jej nadmiar przed smażeniem). Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
5 suszonych pomidorów z oleju
1 szalotka bananowa
duża garść rukoli
1 spory ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 jajko
5 łyżek zimnej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka mąki pszennej do panierowania
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zmielone mięso wykładam do miski, dodaję jajko, suszony tymianek, wodę, posiekaną (niezbyt drobno) rukolę, pokrojone w kostkę pomidory, oraz drobno posiekaną szalotkę. Przeciskam przez praskę ząbek czosnku, dodaję do mięsa. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrabiam dłonią lub łyżką. Z gotowej masy formuję 6-7 kotletów, każdy panieruję w mące (strzepuję jej nadmiar przed smażeniem). Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz