Surówka z czerwonej cebuli, marchewki i jabłka
Zimą unikam kupowania pomidorów, ogórków i innych warzyw, na które sezon dopiero będzie. Za to z serca polecam surówkę z czerwonej cebuli, taką jak nasza dzisiejsza, bo z całą pewnością wzmocni i pomoże w walce z zimowymi choróbskami.
Składniki:
3 średniej wielkości czerwone cebule
1 niewielka marchew
1 małe, słodkie jabłko
1 łyżeczka posiekanego koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru/ksylitolu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na ćwiartki, po czym każdą ćwiartkę ostrym nożem kroję na cienkie plasterki. Przekładam je do miski, posypuję cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny, wygniatam palcami, by rozpadły się na pojedyncze piórka. Odstawiam na 5 minut. W tym czasie obieram marchew i ścieram ją na tarce z drobnymi oczkami, a obrane jabłko - z grubymi. Starte przekładam do cebuli, dodaję koperek i jogurt. Dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
3 średniej wielkości czerwone cebule
1 niewielka marchew
1 małe, słodkie jabłko
1 łyżeczka posiekanego koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki cukru/ksylitolu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję na ćwiartki, po czym każdą ćwiartkę ostrym nożem kroję na cienkie plasterki. Przekładam je do miski, posypuję cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny, wygniatam palcami, by rozpadły się na pojedyncze piórka. Odstawiam na 5 minut. W tym czasie obieram marchew i ścieram ją na tarce z drobnymi oczkami, a obrane jabłko - z grubymi. Starte przekładam do cebuli, dodaję koperek i jogurt. Dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz