Kotlety farmera (mielone z kapustą kiszoną)
Smak tych kotletów jest inny, niż w tradycyjnych; z pewnością będą smakowały wszystkim, którzy lubią kiszoną kapustę.
Podałam je jak zwykłe mielone, z gotowanymi ziemniakami, a dodatkiem były zasmażane buraczki.
Składniki (10-12 kotletów)450 g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
120 g. marchewki
120 g. cebuli
300 g. niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
kilka łyżek wody
2 małe jajka
50 g. bulki tartej + do panierowania
1 czubata łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
120 g. marchewki
120 g. cebuli
300 g. niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
kilka łyżek wody
2 małe jajka
50 g. bulki tartej + do panierowania
1 czubata łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obraną marchewkę i cebulę kroję w bardzo drobną kostkę (lub starte na tarce). Rozgrzewam 2 łyżki oleju na niewielkiej patelni, wrzucam cebulę i podsmażam do zeszklenia, a potem dodaję marchewkę i podsmażam pod pokrywką (kilkukrotnie mieszając) ok. 3-4 minut. Następnie dodaję bardzo drobno posiekaną kapustę kiszoną, dolewam 4-5 łyżek wody i dalej pod pokrywką duszę 5 minut.
Mięso wykładam do miski, dodaję jajka, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą, mieszam. Dodaję podsmażone warzywa (po przestygnięciu) i wyrabiam masę dłonią aż będzie gładka. Masę doprawiam do smaku solą i pieprzem. Formuję kotlety i smażę na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz