Szukaj na blogu

Klops z mięsa mielonego z pieczarkami i słomką ptysiową

Rolada wygląda przepięknie, i smakuje bardzo dobrze. Może być samodzielnym daniem, zwłaszcza jeśli poda się do niej sos, choćby pieczarkowy, bo w klopsie jest sporo pieczarek. Ta piękna falbanka powstała dzięki temu, że mięso obłożyłam wytrawną słomką ptysiową (polecam słomkę firmy Produkty Cukiernicze Brześć)



Składniki:
500 g. mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej)
1 średniej wielkości cebula
400 g. pieczarek
2 łyżki oleju 
25 g. suszonej słodkiej papryki w kawałkach (można ją pominąć lub dodać drobno pokrojoną świeżą)
1 jajko
3 łyżki kaszy bulgur (surowej)
2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki 
do smaku: sól, pieprz, pieprz ziołowy
1 paczka słomki ptysiowej pełnej nasion od Produkty Cukiernicze Brześć
Przygotowanie:
Mięso wykładam do miski. Pieczarki i cebulę drobno kroję; rozgrzewam olej na patelni i podsmażam do zeszklenia cebulę. Następnie dorzucam pokrojone pieczarki, wszystko odrobinę solę i smażę bez przykrywki, aż zupełnie odparuje woda. Odstawiam do przestudzenia, a potem dodaję do mięsa razem z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, suszoną papryką, surową kaszą i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrabiam masę.
Na dużej desce lub blacie kuchennym rozkładam folię spożywczą, a na niej w prostokąt 60 słomek ptysiowych (5 na 12), stroną z nasionami do dołu. 
Na ułożonych słomkach delikatnie układam mięso (najłatwiej to zrobić, wykładając je niewielkimi porcjami). 
Następnie zwijam roladę, pomagając sobie folią, gotową zawijam ściśle w folię aluminiową (bez folii spożywczej!). Układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika)na 90 minut.
Przed podaniem, po odwinięciu folii, pozwałam roladzie kilka minut odpocząć, a dopiero potem ją kroję Najlepiej ostrym nożem z drobnymi ząbkami).







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger