Kurczak cesarza
Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, który przygotujesz w pół godziny, to ten kurczak będzie idealny! To bardzo smaczne i bardzo łatwe danie.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 średniej wielkości cebule
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 mała czerwona ostra papryczka
1 mała czerwona ostra papryczka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
0,5 szklanki wrzątku
6 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
6 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36%
pół płaskiej łyżeczki curry
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, lekko oprószam mąką ziemniaczaną. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, wrzucam kawałki mięsa i smażę, mieszając, ok. 5 minut. Cebulę kroję w piórka, dorzucam do podsmażonego kurczaka, smażę kolejnych 5 minut. Dodaję posiekany w kostkę seler naciowy (łodygę wcześniej obieram z nitek), drobno posiekane: papryczkę (bez pestek) i czosnek, smażę 5 minut. Wlewam pół szklanki wrzątku, dodaję curry, ketchup i wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i na małym ogniu duszę 10 minut. Dolewam śmietankę, duszę jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz