Placki z dyni i ziemniaków
Te placki moim zdaniem są równie smaczne, jak ziemniaczane; mają trochę inny smak, są lekko słodkawe, choć nie tak jak można by się spodziewać. Sezonowo, kiedy jest pod dostatkiem dyni - bardzo je polecam!
Składniki:
600 g. ziemniaków
350 g. dyni
150 g. cebuli
100 g. startego żółtego sera
2 jajka
120 g. mąki pszennej
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane: dynię (bez pestek) i ziemniaki ścieram do miski na tarce z grubymi oczkami. Drobniutko siekam cebulę, czosnek przeciskam przez praskę - dodaję do startych warzyw, razem z jajkami, serem i majerankiem. Dokładnie mieszam, dodaję mąkę, jeszcze raz mieszam, doprawiam do smaku (żeby mieć pewność, że placki są dobrze doprawione, możesz usmażyć jednego i spróbować).
Smażę na mocno złoty kolor z obu stron, na dość mocno rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz