Szukaj na blogu

Opieńki bolognese (w sosie pomidorowym)

Opieńki w sosie, który smakiem bardzo przypomina bolognese; podane z makaronem czy ryżem smakują pysznie! 

Można taki sos zawekować i wykorzystywać w późniejszym okresie.


Składniki:
300 g. wcześniej odgotowanych* opieniek
70 g. cebuli
150 g. koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżka cukru kokosowego
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

*świeże opieńki (bez nóżek) przekładam do garnka, zalewam zimną wodą (dwa razy więcej niż grzybów), dodaję trochę soli i od zagotowania gotuję przez 10 minut, zbierając w międzyczasie pianę. Odlewam grzyby na sito i powtarzam czynności. 
Pozwala to uniknąć reakcji alergicznych i niestrawności.

Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w piórka, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, i smażę do zeszklenia. Dodaję posiekane w paseczki grzyby, smażę mieszając 10 minut. Koncentrat pomidorowy mieszam z wodą, wlewam na patelnię, dodaję drobno posiekany czosnek oraz zioła i cukier, do smaku doprawiam  solą i pieprzem. Przykrywam i na małym ogniu duszę 20 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger