Schab w sosie z kolorową papryką
W mężowskiej (dość surowej, bo wyrobionej przez wiele, wiele lat mojego blogowania) skali dzisiejszy obiad dostał ponad 9 punktów! Co oznacza ni mniej, ni więcej, że musiał Mu smakować wyjątkowo 👍
Przyznaję, że to bardzo dobre danie, i naprawdę bardzo łatwe, więc zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
400 g. schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry 0,5 cm grubości
2 średniej wielkości cebule
1 średniej wielkości żółta papryka
po 1/4 papryk: czerwonej i zielonej (również średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
0,5 szklanki wrzątku
1/3 szklanki przegotowanej, ale chłodniejszej wody
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka musztardy miodowej (zawsze mam w lodówce słoiczek)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Plastry mięsa oprószam solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni, układam mięso i szybko obsmażam do zarumienienia. Obrane cebule kroję w dużą kostkę i dokładam do mięsa, przykrywam patelnię i na średnim ogniu smażę ok. 10 minut, mieszając raz czy dwa. Dolewam pół szklanki wrzątku, zmniejszam ogień, duszę 10 minut. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, Doprawiam wstępnie do smaku solą i pieprzem.
Papryki (bez nasion) kroję w dużą kostkę, dodaję do mięsa z cebulą, przykrywam i duszę 10 minut.
Mieszam: 1/3 szklanki chłodnej wody z musztardą i mąką ziemniaczaną (ma nie być grudek), wlewam na patelnię, mieszam do zagęszczenia sosu (jeśli jest za gęsty, dolewam po trosze przegotowaną wodę - do uzyskania pożądanej gęstości sosu). Doprawiam wszystko ostatecznie do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz