Szukaj na blogu

Filety z kurczaka smażone w pergaminie

Poznaj mój pomysł na pyszne i szybkie filety z kurczaka smażone w pergaminie, czyli bez nadmiaru tłuszczu. Takie mięso możesz podać do obiadu, albo użyć do sałatek. Jest soczyste i niezwykle smaczne!


Filety z kurczaka smażone w pergaminie przepis
Składniki (porcja na 2 osoby)
400 g. fileta z kurczaka
0,5 płaskiej łyżeczki soli
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
pół średniej cebuli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki 
1 łyżka majonezu
Dodatkowo:
woskowany papier (pergamin, papier do pieczenia)
Przygotowanie:
Filety kroję wzdłuż na kilka kotletów i przekładam do miski. 
Obraną cebulę kroję drobno, dodaję do miski z mięsem. Dodaję pozostałe składniki i bardzo dokładnie wszystko mieszam. Zamarynowane filety odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Przed smażeniem mięso zawijam w pergamin (wystarczy jedna warstwa z każdej strony).
Smażę na suchej, rozgrzanej patelni, po 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości mięsa.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger