Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą kuskus
Bakłażan faszerowany, pieczony w całości - to wygodny i łatwy sposób. Do tej pory zawsze faszerowałam połówki. U mnie farsz to warzywa z serem i kaszą kuskus, ale oczywiście możesz użyć zupełnie innych składników.
Jeśli szukasz pomysłu na inny farsz, sprawdź te przepisy:
1 niewielki bakłażan
Do faszerowania:
1 mała marchewka
kawałek pora
1-2 łodygi selera naciowego
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 mały pomidor
2-3 łyżki kaszy kuskus
2-3 łyżki startego żółtego sera
duża szczypta mielonego kuminu
duża szczypta curry
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej
pikantna papryczka
Przygotowanie:
Surowego bakłażana zawijam w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz, i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok. 30 minut - sprawdzam dotykając, czy jest zupełnie miękki.
Upieczony zostawiam do lekkiego przestudzenia.
W międzyczasie przygotowuję warzywa: obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, pora kroję na drobne kawałki, pomidora w kostkę, łodygi selera po obraniu z nitek na małe kawałki.
Warzywa podsmażam przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju, przekładam do miski, doprawiam do smaku solą, pieprzem, kuminem i curry.
Dodaję kaszę kuskus i starty ser (część zostawiam do posypania bakłażana).
Wzdłuż upieczonego bakłażana z jednej strony robię nacięcie i rozchylam go, robiąc miejsce na farsz.
Wypełniam go w całości farszem, posypuję serem i posiekaną papryczką.
Piekę przez 20-25 minut w 180 stopniach, do zrumienienia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz