Krokiety z młodej kapusty
Poznaj mój pomysł na wspaniałe krokiety z młodej kapusty. I mogę się pochwalić, że to bardzo dobry pomysł, bo danie jest bardzo smaczne i ciekawe, a tanie i łatwe do zrobienia. Moje krokiety nadziałam serem i pomidorami - świeżymi i suszonymi, ale oczywiście farsz można zmienić i wykorzystać np. pieczarki, wędliny czy nawet mięso mielone, jak w gołąbkach (wtedy konieczne byłoby dłuższe duszenie na patelni). Można je podać jak tradycyjne krokiety, z czerwonym barszczem, albo z sosem czosnkowym.
Krokiety z młodej kapusty przepis
Składniki (4 sztuki)
4 duże liście młodej kapusty
Ciasto:
3-4 jajka
3-4 łyżki mąki pszennej
odrobina mleka
do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, sól ziołowa
Dodatkowo:
4 plastry żółtego sera
1 duży pomidor
suszone pomidory
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z jajek, mleka i mąki robię gęste ciasto (ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale na tyle rzadkie, by dało się w nim obtoczyć krokiety). Doprawiam je solidnie do smaku sola, pieprzem i dowolnymi ziołami.
Liście kapusty sparzam przez kilka minut we wrzątku (lub przez 2-3 minuty w mikrofalówce, na najwyższej mocy). Gdy liście są wiotkie i miękkie, oprószam je odrobiną soli, a potem po kolei rozkładam płasko i układam ser (każdy plaster można porwać na 2-3 kawałki), posiekane pomidory (usuwam gniazda nasienne), i suszone pomidory. Wszystko oprószam czosnkiem granulowanym i dowolnymi przyprawami, i troszkę polewam zygzakami ciasta, po czym zwijam jak krokiety - najpierw zawijam do środka boki, a potem wszystko zwijam w rulon.
Krokiety obtaczam w cieście i smażę na złoto na rozgrzanym oleju, przewracając by usmażyły się z każdej strony. Następnie zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut, przewracając raz czy dwa.
Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz