Szukaj na blogu

Krokiety z młodej kapusty

Poznaj mój pomysł na wspaniałe krokiety z młodej kapusty. I mogę się pochwalić, że to bardzo dobry pomysł, bo danie jest bardzo smaczne i ciekawe, a tanie i łatwe do zrobienia. Moje krokiety nadziałam serem i pomidorami - świeżymi i suszonymi, ale oczywiście farsz można zmienić i wykorzystać np. pieczarki, wędliny czy nawet mięso mielone, jak w gołąbkach (wtedy konieczne byłoby dłuższe duszenie na patelni). Można je podać jak tradycyjne krokiety, z czerwonym barszczem, albo z sosem czosnkowym.

  



Krokiety z młodej kapusty przepis

Składniki (4 sztuki)

4 duże liście młodej kapusty

Ciasto:

3-4 jajka

3-4 łyżki mąki pszennej

odrobina mleka

do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, sól ziołowa

Dodatkowo:

4 plastry żółtego sera

1 duży pomidor 

suszone pomidory 

1 łyżka mąki pszennej

olej do smażenia

Przygotowanie:

Z jajek, mleka i mąki robię gęste ciasto (ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale na tyle rzadkie, by dało się w nim obtoczyć krokiety). Doprawiam je solidnie do smaku sola, pieprzem i dowolnymi ziołami.

Liście kapusty sparzam przez kilka minut we wrzątku (lub przez 2-3 minuty w mikrofalówce, na najwyższej mocy). Gdy liście są wiotkie i miękkie, oprószam je odrobiną soli, a potem po kolei rozkładam płasko i układam ser (każdy plaster można porwać na 2-3 kawałki),  posiekane pomidory (usuwam gniazda nasienne), i suszone pomidory. Wszystko oprószam czosnkiem granulowanym i dowolnymi przyprawami, i troszkę polewam zygzakami ciasta, po czym zwijam jak krokiety - najpierw zawijam do środka boki, a potem wszystko zwijam w rulon.

Krokiety obtaczam w cieście i smażę na złoto na rozgrzanym oleju, przewracając by usmażyły się z każdej strony. Następnie zmniejszam moc palnika, przykrywam patelnię i duszę ok. 10 minut, przewracając raz czy dwa.

Podaję na gorąco.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger