Pyszne pieczone ziemniaki
Pyszne pieczone ziemniaki, lekko chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku. Kto ich nie lubi? Moja wersja jest dość pikantna, jeśli nie lubisz ostrych smaków, zamień paprykę na słodką.
300 g. ugotowanych w całości ziemniaków (średniej wielkości, gotowałam w osolonej wodzie)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
0,5 płaskiej łyżeczki ostrej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka syropku klonowego
2 łyżki oleju roślinnego
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1 łyżka syropku klonowego
2 łyżki oleju roślinnego
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję prawie do miękkości (powinny zostać lekko jędrne). Zimne kroję na ćwiartki.
Mieszam wszystkie przyprawy, po czym wykładam marynatę na pokrojone ziemniaki, i ostrożnie ale dokładnie mieszam, by wszystkie się nią pokryły.
Przyprawione ziemniaki przekładam do blachy wyłożonej papierem (na jej dnie układam rozmaryn).
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C - z termoobiegiem, na 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można dodatkowo włączyć funkcję grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz