Młoda duszona kapusta
Młoda duszona kapusta o tej porze roku jest wyjątkowo delikatna, słodka i szybko się gotuje. W mojej wersji - duszona z boczkiem, odrobiną marchewki i cebulki.
Młoda duszona kapusta przepis
Składniki:
1 główka młodej, białej kapusty (średniej wielkości)
1 mała cebula
1 młoda marchewka (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
150 g. boczku w plastrach
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
do smaku: sól i pieprz
Składniki:
1 główka młodej, białej kapusty (średniej wielkości)
1 mała cebula
1 młoda marchewka (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
150 g. boczku w plastrach
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego koperku
do smaku: sól i pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę i boczek (w cienkich plastrach) kroję w kostkę, obraną marchewkę na małe kawałki; rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pokrojone składniki i smażę na średnim ogniu aż boczek się ładnie wytopi i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodaję pokrojoną na małe kawałki kapustę (bez głąba). Wszystko oprószam solą i pieprzem, dodaję masło, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodaję drobno posiekany czosnek i koperek. Gdy kapusta jest miękka, doprawiam wszystko ostatecznie do smaku. Przed podaniem posypuję jeszcze odrobiną świeżego koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz