Szukaj na blogu

Chrupiące pałki z kurczaka

Masz ochotę na wspaniałe, z naprawdę chrupiącą skórką, pałki z kurczaka? Jeśli tak, zachęcam do skorzystania z mojego przepisu.

Składniki (porcja na 3-4 osoby):

1,5 kg pałek z kurczaka

Marynata:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka majeranku

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

0,5 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki mąki pszennej

Dodaktowo:

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pałki z kurczaka przekładam do dużej miski, polewam olejem i doładnie mieszam.

W oddzielnej miseczce mieszam wszystkie składniki marynaty, a potem posypuję nią kurczaka, starając się by wszystkie kawałki były doprawione.

Tak przygotowane mięso, szczelnie przykryte, odstawiam na kilka godzin (albo na noc) do lodówki.

Po marynowaniu wykładam pałki na blachę wyłożoną papierem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 70 minut. Potem zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze 10-15 minut.

W międzyczasie raz przewracam mięso na drugą stronę.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger