Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym
Pyszniutki jest taki kurczak w kremowym sosie z dodatkiem kurek :)
Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g fileta z piersi kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do posypania kurczaka
200 g kurek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła
3/4 szklanki mleka
1 czubata łyżka mascarpone
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyszczam (ja robię to małym pędzelkiem; nie myję ich); większe kroję na kawałki.
Fileta kroję na kawałki 3-4 cm, po czym oprószam mięso solą, pieprzem i mąką.
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i podsmażam przez kilka minut mięso, po czym dorzucam drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam kolejnych kilka minut, do zeszklenia cebuli, po czym zsuwam mięso z cebulą na jedną stronę patelni, a w wolne miejsce wrzucam kurki.
Znowu smażę wszystko kilka minut (kurki lekko kilka razy mieszam).
Dodaję masło i wlewam mleko, przykrywam patelnię i duszę wszystko na małym ogniu ok. 10 minut.
Dodaję mascarpone i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam dokładnie aż ser się rozpuści, dodaje natkę pietruszki i doprawiam ostatecznie sos solą i pieprzem. Jeszcze chwilkę razem podgrzewam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz