Szukaj na blogu

Szybki filet z kurczaka z patelni

Mam dziś w planach kilka spraw, i nie za wiele czasu gotowanie, więc przygotowałam bardzo szybką (i przy okazji także niezwykle pyszną) wersję fileta z kurczaka. Mięso zamarynowałam tuż przed smażeniem, Ty możesz oczywiście zamarynować je wcześniej i zostawić na kilka godzin w lodówce.

Filet jest soczysty, miękki i pełen smaku.

Składniki (porcja na 2 osoby):

400 g fileta z piersi kurczaka

sól ziołowa/ sól i pieprz do smaku 

Marynata:

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka majonezu

1 płaska łyżeczka curry

0,5  łyżeczki czosnku granulowanego

0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

Dodatkowo:

1 niewielka cebula

kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

Filety kroję na kilka części. Mięso oprószam solą ziołową/ solą i pieprzem, po czym smaruję marynatą (wcześniej mieszam wszystkie składniki). 

Zamarynowane mięso można smażyć od razu, ale będzie lepsze kiedy postoi 2-3 godziny w lodówce.

Rogrzewam olej na patelni, układam zamarynowane mięso i na średnim ogniu smażę 3-4 minuty z jednej strony, po czym pzewracam na drugą. Znowu smażę kilka minut.

Następnie dorzucam grubo pokrojoną  cebulę, oprószam ją lekko solą, przykrywam patelnię i zmniejszam ogień. Smażę razem do lekkiego zarumienienia cebuli.

Podaję z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger