Szybki filet z kurczaka z patelni
Mam dziś w planach kilka spraw, i nie za wiele czasu gotowanie, więc przygotowałam bardzo szybką (i przy okazji także niezwykle pyszną) wersję fileta z kurczaka. Mięso zamarynowałam tuż przed smażeniem, Ty możesz oczywiście zamarynować je wcześniej i zostawić na kilka godzin w lodówce.
Filet jest soczysty, miękki i pełen smaku.
Składniki (porcja na 2 osoby):
400 g fileta z piersi kurczaka
sól ziołowa/ sól i pieprz do smaku
Marynata:
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżeczka majonezu
1 płaska łyżeczka curry
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
1 niewielka cebula
kilka łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Filety kroję na kilka części. Mięso oprószam solą ziołową/ solą i pieprzem, po czym smaruję marynatą (wcześniej mieszam wszystkie składniki).
Zamarynowane mięso można smażyć od razu, ale będzie lepsze kiedy postoi 2-3 godziny w lodówce.
Rogrzewam olej na patelni, układam zamarynowane mięso i na średnim ogniu smażę 3-4 minuty z jednej strony, po czym pzewracam na drugą. Znowu smażę kilka minut.
Następnie dorzucam grubo pokrojoną cebulę, oprószam ją lekko solą, przykrywam patelnię i zmniejszam ogień. Smażę razem do lekkiego zarumienienia cebuli.
Podaję z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz