Krokiety z jajkiem, serem i curry
Nie spodziewałam się, że będą tak smaczne - a są naprawdę pyszne! Farsz zrobiłam z gotowanych z jajek z dodatkiem mozzarelli i doprawiłam curry - jest idealny.
Polecam koniecznie do spróbowania!
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
1 szklanka maślanki
2 duże jajka
duża szczypta soli
4 duże łyżki stołowe oleju
Farsz:
6-7 dużych jajek, ugotowanych na twardo
150 g tartej mozzarelli
1 płaska łyżeczka curry (lub więcej do smaku)
1-2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 jajka do panierowania
bulka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki:
W dużej misce mieszam rózgą (lub mikserem) wszystkie składniki ciasta, odstawiam miskę na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki (12-15 naleśników, u mnie patelnia o średnicy 24 cm).
Farsz:
Jajka siekam w drobną kostkę, przekładam do miski.
Dodaję majonez, tarty ser i przyprawy do smaku.
Dokładnie mieszam.
Składanie i smażenie:
Na każdy usmażony naleśnik wykładam po dużej łyżce farszu, rozsmarowuję go na całości. Zwijam krokiety.
Gotowe krokiety obtaczam w rozkłóconym jajku i panieruję w bułce tartej.
Smażę na rumiano z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz