Pieczone gołąbki w liściach sałaty lodowej
Pokazuję Wam te gołąbki przede wszystkim dlatego, że sama zdziwiłam się, jak sprawdziła się w nich sałata lodowa. Nie miałam kapusty i stąd pomysł, by wykorzystać sałatę. Upieczone z dodatkiem oliw, cytryny i tymianku smakowały wspaniale.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
5 łyżek zimnej wody
1 cebula
3-4 cm jasnej części pora
4 łyżki surowej kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża główka sałaty lodowej (5-6 zewnętrznych liści)
3 plasterki cytryny
3 małe gałązki tymianku
duża szczypta słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dolewam wodę, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę, oraz posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i surową kaszę. Dokładnie wyrabiam masę dłonią, po czym doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Układam po porcji masy na każdym liściu i ostrożnie zwijam gołąbki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę oraz wodę. Układam gołąbki i oprószam je papryką oraz solą i pieprzem. Między gołąbki wsypują pokrojonego drobno pora, oraz dokładam plasterki cytryny i gałązki tymianku. Naczynie przykrywam pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu)na 70-80 minut. Podaję z sosem spod pieczenia lub z sosem pomidorowym.
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
5 łyżek zimnej wody
1 cebula
3-4 cm jasnej części pora
4 łyżki surowej kaszy jaglanej
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
duża główka sałaty lodowej (5-6 zewnętrznych liści)
3 plasterki cytryny
3 małe gałązki tymianku
duża szczypta słodkiej mielonej papryki
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dolewam wodę, dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę, oraz posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i surową kaszę. Dokładnie wyrabiam masę dłonią, po czym doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Układam po porcji masy na każdym liściu i ostrożnie zwijam gołąbki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę oraz wodę. Układam gołąbki i oprószam je papryką oraz solą i pieprzem. Między gołąbki wsypują pokrojonego drobno pora, oraz dokładam plasterki cytryny i gałązki tymianku. Naczynie przykrywam pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu)na 70-80 minut. Podaję z sosem spod pieczenia lub z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz