Szukaj na blogu

Naleśniki meksykańskie z kurczakiem

Naleśniki z wytrawnym farszem to zawsze pyszny obiad, naprawdę nie zdarzyło mi się jeść niedobrych 🙂 Soczyste, wyraziste, pysznie przyrumienione na patelni lub w piekarniku. To świetny posiłek, do tego oszczędny (prawda, że w farszu często lądują te składniki, które proszą się już o zużycie?) 

Przy okazji zajrzyj po moje inne "naleśnikowe" pomysły: 

naleśniki z cukinią, szynką i serem

naleśniki z soczewicą

naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i serem

naleśniki zapiekane z mięsem i szpinakiem 

naleśniki z pieczarkami 

naleśniki maślankowe z warzywami 






Składniki:

Ciasto na naleśniki (6-7 sztuk, patelnia o średnicy 22 cm):

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka lekko gazowanej wody mineralnej (może być oczywiście zwykła)

0,5 szklanki maślanki naturalnej

2 jajka

 szczypta soli

4 łyżki oleju 

Farsz:

200 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

1 cebula, średniej wielkości 

1 duży ząbek czosnku

1 czerwona papryka średniej wielkości 

pół puszki kukurydzy

1 średni miąższysty pomidor

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

pół łyżeczki ostrej mielonej papryki (lub do smaku)

pół łyżeczki suszonego tymianku

pół łyżeczki suszonego czombru

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

po 2-3 plastry sera cheddar na 1 naleśnik 

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i bardzo dokładnie mieszam rózgą lub miksuję.

Ciasto powinno być bardzo gładkie.

Wymieszane ostawiam na 15-20 minut.

Po tym czasie smażę cienkie naleśniki.

Po usmażeniu, ułożone jeden na drugim, przykrywam np. drugim talerzem, wtedy nabiorą dodatkowo sprężystości. 

Farsz:

Obieram cebulę i kroję ją w kostkę.

Z papryki wycinam gniazdo nasienne, resztę kroję w kostkę lub małe, cienkie paseczki.

Mięso również kroję w niewielką kostkę.

Rozgrzewam olej na patelni, wrzucma kurczaka, oprószam solą i pieprzem, przez chwilę smażę.

Dorzucam cebulę i smażę razem do jej zeszklenia.

Dodaję surową paprykę, doprawiam wszystko papryką mieloną i ziołami, dodaję posiekany drobno czosnek.

Smażę ok. 5 minut.

Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz odsączoną kukurydzę, mieszam, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 20 minut.

Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam wszystko do smaku.

Złożenie:

Na połowie każdego naleśnika rozkładam dwa plastry sera, na nie wykładam po 2-3 łyżki farszu.

Składam naleśnika na pół, ponownie układam plaster sera i ostatecznie składam każdego naleśnika w kopertę.

Tak przygotowane można przez 1 albo 2 dni przechować w lodówce.

Przed podaniem podsmażam je na małym ogniu na patelni z niewielką ilością oleju - najpierw jedną stronę, a po odwróceniu układam na górze jeszcze dodatkowo ser i przykrywam patelnię, by ten się rozpuścił.

Można je też, zamiast smażyć, podpiec w piekarniku (ok. 15 minut w 180 stopniach C.)






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger