Naleśniki meksykańskie z kurczakiem
Naleśniki z wytrawnym farszem to zawsze pyszny obiad, naprawdę nie zdarzyło mi się jeść niedobrych 🙂 Soczyste, wyraziste, pysznie przyrumienione na patelni lub w piekarniku. To świetny posiłek, do tego oszczędny (prawda, że w farszu często lądują te składniki, które proszą się już o zużycie?)
Przy okazji zajrzyj po moje inne "naleśnikowe" pomysły:
naleśniki z cukinią, szynką i serem
naleśniki zapiekane z mięsem mielonym i serem
naleśniki zapiekane z mięsem i szpinakiem
naleśniki maślankowe z warzywami
Składniki:
Ciasto na naleśniki (6-7 sztuk, patelnia o średnicy 22 cm):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka lekko gazowanej wody mineralnej (może być oczywiście zwykła)
0,5 szklanki maślanki naturalnej
2 jajka
szczypta soli
4 łyżki oleju
Farsz:
200 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1 cebula, średniej wielkości
1 duży ząbek czosnku
1 czerwona papryka średniej wielkości
pół puszki kukurydzy
1 średni miąższysty pomidor
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki (lub do smaku)
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego czombru
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
po 2-3 plastry sera cheddar na 1 naleśnik
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i bardzo dokładnie mieszam rózgą lub miksuję.
Ciasto powinno być bardzo gładkie.
Wymieszane ostawiam na 15-20 minut.
Po tym czasie smażę cienkie naleśniki.
Po usmażeniu, ułożone jeden na drugim, przykrywam np. drugim talerzem, wtedy nabiorą dodatkowo sprężystości.
Farsz:
Obieram cebulę i kroję ją w kostkę.
Z papryki wycinam gniazdo nasienne, resztę kroję w kostkę lub małe, cienkie paseczki.
Mięso również kroję w niewielką kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucma kurczaka, oprószam solą i pieprzem, przez chwilę smażę.
Dorzucam cebulę i smażę razem do jej zeszklenia.
Dodaję surową paprykę, doprawiam wszystko papryką mieloną i ziołami, dodaję posiekany drobno czosnek.
Smażę ok. 5 minut.
Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora oraz odsączoną kukurydzę, mieszam, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ok. 20 minut.
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam wszystko do smaku.
Złożenie:
Na połowie każdego naleśnika rozkładam dwa plastry sera, na nie wykładam po 2-3 łyżki farszu.
Składam naleśnika na pół, ponownie układam plaster sera i ostatecznie składam każdego naleśnika w kopertę.
Tak przygotowane można przez 1 albo 2 dni przechować w lodówce.
Przed podaniem podsmażam je na małym ogniu na patelni z niewielką ilością oleju - najpierw jedną stronę, a po odwróceniu układam na górze jeszcze dodatkowo ser i przykrywam patelnię, by ten się rozpuścił.
Można je też, zamiast smażyć, podpiec w piekarniku (ok. 15 minut w 180 stopniach C.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz