Szukaj na blogu

Klopsy z cukinią w sosie

Trochę jesienny obiad, bardzo smaczny i sycący. Soczyste mięsne klopsiki w łagodnym, lekko paprykowym sosie.



Składniki:

400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

1 niewielka cebula

pół małej cukinii

1 mała marchewka

1 duży ząbek czosnku 

1 jajko

do smaku: sól i pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Do sosu:

1 mała cebula

1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżka łagodnego sosu ajwar

2 trójkąciki serka topionego śmietankowego

2 łyżki sosu Worcester

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

ok. 3/4 szklanki wody 

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

3-4 łyżki oleju 

Przygotowanie:

Cukinię razem ze skórką ścieram na grubej tarce, odrobinę posypuję solą i przez chwilę wygniatam dłonią.

Następnie odciskam z niej płyn.

Cebulę drobno kroję i podsmażam na odrobinie oleju do zeszklenia, po czym dokładam startą na drobnej tarce marchewkę.

Chwilę razem smażę.

Mięso przekładam do miski, dodaję cukinię, jajko, cebulę z marchewką, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i przyprawy do smaku.

Masę wyrabiam, najlepiej dłonią, przez 2-3 minuty.

Formuję małe kulki, obtaczam je w mące, smażę na dość mocnym ogniu tak, by się zarumieniły.

Podsmażone zdejmuję z patelni.

Sos:

Na patelnię po smażeniu klopsików wrzucam pokrojoną drobno cebulę, chwilkę ją przesmażam, dodaję paprykę w proszku.

Dolewam wodę, dodaję ajwar i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i zagotowuję.

Dodaję serki, mieszam do ich rozpuszczenia.

Doprawiam sosem Worcester, solą i pieprzem, dodaję natkę.

Do sosu wkładam klopsiki, mieszam, przykrywam patelnię i duszę 10-15 minut.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger