Szukaj na blogu

Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

Gdyby to było możliwe, poczęstowałabym Cię tym ciastem, bo mam dziś urodziny i z tej okazji powstało. A wyszło rewelacyjnie, jest wyjątkowo pyszne, lepsze chyba być nie może. Więc najlepiej je sobie zrób :)



Składniki (blacha 25 na 30 cm):

2,5 szklanki mąki pszennej

200 g miękkiego masła

4 duże, pełne łyżki cukru

1 pełna łyżka cukru waniliowego

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka waniliowa:

5 białek

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)

Dodatkowo:

śliwki 

masło do posmarowania blachy

mąka do posypania blachy

cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu 

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję oba cukry, miękkie masło, śmietanę i proszek do pieczenia.

Zagniatam jednolite ciasto.

1/3 ciasta zamrażam, a pozostałym wyklejam dno blachy (wcześniej ją natłuszczam masłem i oprószam mąką).

Nakłuwam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 20 minut.

W tym czasie myję śliwki i kroję je na pół. 

Ubijam również pianę z białek - dodaję szczyptę soli i na najwyższych obrotach ubijam kilka minut, a następnie w 3 partiach dodaję cukier.

Piana powinna być gęsta i gładka, wtedy dodaję budyń, miksuję do połączenia.

Na podpieczonym spodzie rozkładam śliwki, skórką do dołu.

Ubite białko wykładam na śliwki, starając się wcisnąć je w śliwki.

Następnie na górę na grubej tarce ścieram zamrożone ciasto.

Ponownie wstawiam blachę do piekarnika (185 stopni C) na 40-50 minut.

Po wystudzeniu ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.






 


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger