Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką
Gdyby to było możliwe, poczęstowałabym Cię tym ciastem, bo mam dziś urodziny i z tej okazji powstało. A wyszło rewelacyjnie, jest wyjątkowo pyszne, lepsze chyba być nie może. Więc najlepiej je sobie zrób :)
Składniki (blacha 25 na 30 cm):
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
4 duże, pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka waniliowa:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Dodatkowo:
śliwki
masło do posmarowania blachy
mąka do posypania blachy
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję oba cukry, miękkie masło, śmietanę i proszek do pieczenia.
Zagniatam jednolite ciasto.
1/3 ciasta zamrażam, a pozostałym wyklejam dno blachy (wcześniej ją natłuszczam masłem i oprószam mąką).
Nakłuwam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 20 minut.
W tym czasie myję śliwki i kroję je na pół.
Ubijam również pianę z białek - dodaję szczyptę soli i na najwyższych obrotach ubijam kilka minut, a następnie w 3 partiach dodaję cukier.
Piana powinna być gęsta i gładka, wtedy dodaję budyń, miksuję do połączenia.
Na podpieczonym spodzie rozkładam śliwki, skórką do dołu.
Ubite białko wykładam na śliwki, starając się wcisnąć je w śliwki.
Następnie na górę na grubej tarce ścieram zamrożone ciasto.
Ponownie wstawiam blachę do piekarnika (185 stopni C) na 40-50 minut.
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz