Filet z kurczaka z pieczarkami i cukinią (do makaronu i kasz)
Aromatyczne, bardzo smaczne danie które bardzo dobrze skomponuje się z makaronem czy kaszą. I do tego szybkie w przygotowaniu!
Składniki:
600 g. fileta z piersi kurczaka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 duża lub 2 mniejsze cebule
ok. 250 g. pieczarek
pół średniej wielkości cukinii
1 płaska łyżeczka soli plus ewentualnie do doprawienia
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki curry
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na kawałki (2-3 cm), przekładam do miski, po czym oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mąką. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej, wrzucam mięso i pod przykryciem podsmażam przez 5 minut, mieszając w międzyczasie.
Obieram i kroję w dużą kostkę cebulę, cukinię na półplasterki. Dorzucam do podsmażonego kurczaka, i dalej pod przykryciem podsmażam kolejne 5 minut.
Pieczarki kroję na kilka części i dodaję do kurczaka. Przykrywam patelnię, smażę 5 minut na średnim ogniu. Na patelni powinno powstać trochę gęstego sosu (jeśli go nie ma, wlewam odrobinę gorącej wody).
Dodaję przyprawy: czosnek granulowany, mieloną paprykę, curry, sos sojowy i musztardę. Zmniejszam ogień i duszę potrawę jeszcze przez 10,15 minut.
Składniki:
600 g. fileta z piersi kurczaka
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 duża lub 2 mniejsze cebule
ok. 250 g. pieczarek
pół średniej wielkości cukinii
1 płaska łyżeczka soli plus ewentualnie do doprawienia
0,5 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 płaskiej łyżeczki curry
0,5 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso kroję na kawałki (2-3 cm), przekładam do miski, po czym oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i mąką. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej, wrzucam mięso i pod przykryciem podsmażam przez 5 minut, mieszając w międzyczasie.
Obieram i kroję w dużą kostkę cebulę, cukinię na półplasterki. Dorzucam do podsmażonego kurczaka, i dalej pod przykryciem podsmażam kolejne 5 minut.
Pieczarki kroję na kilka części i dodaję do kurczaka. Przykrywam patelnię, smażę 5 minut na średnim ogniu. Na patelni powinno powstać trochę gęstego sosu (jeśli go nie ma, wlewam odrobinę gorącej wody).
Dodaję przyprawy: czosnek granulowany, mieloną paprykę, curry, sos sojowy i musztardę. Zmniejszam ogień i duszę potrawę jeszcze przez 10,15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz