Szukaj na blogu

Omlet z cukinią i serami bez mąki

Zrobiłam dziś takie omlety na obiad, są delikatne i lekkie, ale jednocześnie sycące.


Składniki (3-4 sztuki):

6 jajek

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Farsz:

1-2 małe cukinie (z minimalną ilością pestek)

1 łyżeczka masła

1 płaska łyżeczka curry

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 mały ząbek czosnku

2 łyżki startej mozzarelli

1 łyżeczka posiekanego koperku 

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

cheddar w plastrach

koperek do posypania

Przygotowanie:

Zaczynam od farszu.

Umyte cukinie kroję w małą kostkę (nie obieram ich, jeśli są małe, skórka jest wtedy miękka i delikatna).

Rozgrzewam patelnię, wrzucam masło oraz pokrojone cukinie.

Dodaję przyprawy, mieszając smażę przez kilka minut.

Gdy cukinia zmięknie, dodaję mozzarellę, mieszam i odstawiam.

Jajka wbijam do miski, doprawiam solą i pieprzem, delikatnie roztrzepuję by powstała jednolita masa (bez ubijania).

Mam prostokątną patelnię do smażenia tego typu naleśników, ale możesz użyć zwykłej okrągłej, dobra będzie o średnicy 18-20 cm.

Rozgrzaną patelnię spryskuję odrobiną oleju, wlewam cienką warstwę masy jajecznej.

Gdy ta się lekko zetnie, z jednej strony nakładam troszkę farszu z cukinii, po czym delikatnie za pomocą łopatki zwijam w naleśnika.

W wolne miejsce znowu wlewam troszkę masy jajecznej, i znowu troszkę farszu.

Na końcu dokładam plaster cheddara, chwilę smażę i całkowicie zwijam. 

Gorący omlet delikatnie zsuwam na talerz, posypuję koperkiem.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger