Omlet z cukinią i serami bez mąki
Zrobiłam dziś takie omlety na obiad, są delikatne i lekkie, ale jednocześnie sycące.
Składniki (3-4 sztuki):
6 jajek
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Farsz:
1-2 małe cukinie (z minimalną ilością pestek)
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka curry
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki startej mozzarelli
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
cheddar w plastrach
koperek do posypania
Przygotowanie:
Zaczynam od farszu.
Umyte cukinie kroję w małą kostkę (nie obieram ich, jeśli są małe, skórka jest wtedy miękka i delikatna).
Rozgrzewam patelnię, wrzucam masło oraz pokrojone cukinie.
Dodaję przyprawy, mieszając smażę przez kilka minut.
Gdy cukinia zmięknie, dodaję mozzarellę, mieszam i odstawiam.
Jajka wbijam do miski, doprawiam solą i pieprzem, delikatnie roztrzepuję by powstała jednolita masa (bez ubijania).
Mam prostokątną patelnię do smażenia tego typu naleśników, ale możesz użyć zwykłej okrągłej, dobra będzie o średnicy 18-20 cm.
Rozgrzaną patelnię spryskuję odrobiną oleju, wlewam cienką warstwę masy jajecznej.
Gdy ta się lekko zetnie, z jednej strony nakładam troszkę farszu z cukinii, po czym delikatnie za pomocą łopatki zwijam w naleśnika.
W wolne miejsce znowu wlewam troszkę masy jajecznej, i znowu troszkę farszu.
Na końcu dokładam plaster cheddara, chwilę smażę i całkowicie zwijam.
Gorący omlet delikatnie zsuwam na talerz, posypuję koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz