Tortille zapiekane z mięsem mielonym
Bardzo, naprawdę bardzo nam smakował ten obiad. Nie wymaga zbyt wiele czasu, ani składników, więc polecam każdemu, kto czegoś takiego nie próbował.
Składniki:
ok. 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub indyka (lepiej wybrać raczej chudsze mięso, karkówka czy łopatka będą za tłuste)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 spory miąższysty pomidor, lub pół puszki krojonych pomidorów
spora garść startego żółtego sera, ja użyłam mozzarelli
do smaku: słodka mielona papryka, szczypta curry, sól i pieprz
sporo posiekanej natki pietruszki
6 gotowych tortilli, u mnie pszennych
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam posiekaną cebulę i podsmażam ją do zeszklenia.
Podsmażoną zdejmuję, pozostawiając tłuszcz, po czym przekładam na patelnię mięso mielone.
Lekko je solę, i smażę, rozdzielając drewnianą łopatką, przez ok. 5 minut.
Z powrotem dodaję podsmażoną cebulę, dodaję posiekanego pomidora, i dalej mieszając smażę kolejnych 8-10 minut.
Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Dodaję starty ser, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku.
Wykładam 3 łyżki farszu na połowę tortlilli, składam ją na pół, smaruję znowu połowę łyżką farszu, i znowu składam.
Tak przygotowane tortille podsmażam na niewielkiej ilości oleju, na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz