Szukaj na blogu

Tortille zapiekane z mięsem mielonym

Bardzo, naprawdę bardzo nam smakował ten obiad. Nie wymaga zbyt wiele czasu, ani składników, więc polecam każdemu, kto czegoś takiego nie próbował. 



Składniki:

ok. 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej lub indyka (lepiej wybrać raczej chudsze mięso, karkówka czy łopatka będą za tłuste)

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 spory miąższysty pomidor, lub pół puszki krojonych pomidorów

spora garść startego żółtego sera, ja użyłam mozzarelli

do smaku: słodka mielona papryka, szczypta curry, sól i pieprz

sporo posiekanej natki pietruszki

6 gotowych tortilli, u mnie pszennych

olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam posiekaną cebulę i podsmażam ją do zeszklenia.

Podsmażoną zdejmuję, pozostawiając tłuszcz, po czym przekładam na patelnię mięso mielone.

Lekko je solę, i smażę, rozdzielając drewnianą łopatką, przez ok. 5 minut.

Z powrotem dodaję podsmażoną cebulę, dodaję posiekanego pomidora, i dalej mieszając smażę kolejnych 8-10 minut.

Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Dodaję starty ser, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku.

Wykładam 3 łyżki farszu na połowę tortlilli, składam ją na pół, smaruję znowu połowę łyżką farszu, i znowu składam.

Tak przygotowane tortille podsmażam na niewielkiej ilości oleju, na średnim ogniu, po 3-4 minuty z każdej strony.

Podaję gorące. 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger