Pyszna zupa pomidorowa
Tę zupę zrobiłam całkiem na opak 😄 A właściwie na skróty, bo była wielka chęć na zupę, ale i przy okazji wielka niecierpliwość żeby ją jak najszybciej zjeść. Wyszła świetna, choć gotowana całkiem niezgodnie z zasadami.
Składniki:
2-3 kotlety z karkówki wieprzowej
2 marchewki
1,5 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (użyłam domowego, zredukowanego do postaci gęstego sosu)
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
natka pietruszki
cebulka dymka ze szczypiorkiem
makaron cienkie wstążki
ok. 1 litra wody
ok. 1 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
suszony lubczyk
Przygotowanie:
Mięso wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję marchewki i liście laurowe; lekko wszystko solę i gotuję aż mięso będzie miękkie (w międzyczasie zdejmuję sitkiem szumy). Wyjmuję mięso i ugotowane marchewki z garnka. Z przecieru odlewam pół szklanki i mieszam tę porcję z mąką; resztę wlewam do garnka. Mięso kroję na małe kawałki (w bardziej fit wersji wcześniej usuwam tłuste części), kroję też marchewki, i razem wrzucam z powrotem do zupy. Czosnek siekam lub przeciskam przez praskę (część posiekałam, część przecisnęłam) i również dodaję do zupy. Dolewam też przecier pomieszany z mąką i gotuję chwilę, aż zupa lekko zgęstnieje. Doprawiam ją wstępnie do smaku solą, pieprzem i suszonym lubczykiem, dodaję pokruszony makaron (uwaga, nie za dużo) i na małym ogniu, mieszając, gotuję aż zmięknie. Ten sposób gotowania powoduje, że zupa dodatkowo się zagęści. Na koniec ostatecznie doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę pietruszki, oraz bardzo drobno posiekany szczypiorek (można też posiekać kawałek dymki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz