Kotleciki z indyka ze szpinakiem
Miałam dziś wielką ochotę na szpinak, pewnie z racji zieleniącego się świata 😄 Szpinak jest więc u nas jako dodatek do obiadu, ale również jako składnik głównego dania - pysznych kotlecików z indyka. Serdecznie polecam Wam moje wiosenne danie!
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek mleka
1 łyżka gęstej śmietany (18%)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozmrażam i odsączam szpinak na sicie. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę; połowę podsmażonej odkładam a do tej pozostałej na patelni dodaję szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lekko wszystko solę i smażę 3-4 minuty, mieszając. Odkładam dwie łyżki masy (będzie do kotletów), a do reszty na patelni dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku i zdejmuję z patelni.
Mielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odłożoną (podsmażoną) cebulę, oraz sól i pieprz do smaku. Bułkę tartą zalewam kilkoma łyżkami mleka i mieszam (ma powstać b. gęsta papka), a potem dodaję do mięsa i dokładnie wyrabiam masę dłonią. Na koniec dodaję odłożoną masę szpinakową. Jeszcze raz (krótko) wszystko mieszam, do połączenia się składników. Masa będzie dość luźna. Nabieram łyżką porcje i panierując je w mące formuję niewielkie, okrągłe kotleciki. Tak przygotowane kotlety smażę najpierw z obu stron na lekki rumiany kolor po ok. 2 minuty, a potem przykrywam patelnię i smażę jeszcze łącznie 5-6 minut. Kotlety podaję z ziemniakami z wody i odłożonym duszonym szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz