Kiszona kapusta duszona z masłem i czosnkiem
Taka kapusta to doskonały dodatek do mięs obiadowych, jak żeberka czy schabowe. U nas najczęściej jednak zjadamy ją po prostu z ugotowanymi ziemniakami, to jedno z ulubionych dań mojego Męża.
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
woda
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
100 g. wędzonego (surowego) boczku w plastrach
ok. 1 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odsączoną kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, zalewam niewielką ilością wody. Gotuję pod pokrywką na niewielkim ogniu ok. 40 minut, po czym dolewam olej i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek kroję drobno i lekko podsmażam (bez dodawania tłuszczu), przekładam do kapusty. Dodaję miód i masło, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Duszę aż kapusta będzie zupełnie miękka (ewentualnie dolewam po odrobinie wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz