Szukaj na blogu

Karkówka duszona z marchewką i pomarańczą

 Łączyliście kiedyś wieprzowinę z owocami cytrusowymi? Choć to nietypowy, zapewniam jednak że pyszny duet. Miękkie i soczyste mięso podane z duszonymi warzywami z aromatem pomarańczy. Serdecznie polecam!





Składniki na 2 porcje:
2 kotlety z karkówki wieprzowej
1 cebula
1 duża marchewka
2 pomarańcze
0,5 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlety (można je lekko rozbić) oprószam solą i pieprzem, po czym układam na patelni na rozgrzanym oleju i podsmażam z obu stron na lekki rumiany kolor. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam na patelnię - podsmażam do jej zeszklenia. Marchew ścieram na grubej tarce, obraną jedną pomarańczę kroję na kawałki (usuwam pestki, jeśli są). Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso trochę zmięknie (w międzyczasie można odrobinę podlewać wszystko wodą). Gdy mięso jest półmiękkie, dolewam sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, dodaję musztardę i miód, i wstępnie doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Duszę do miękkości mięsa, ostatecznie doprawiam. 






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger