Jednogarnkowe: kurczak pieczony z warzywami
Ostatnio bardzo cenię każdą wolną chwilę i dlatego staram się ułatwiać sobie maksymalnie życie, również przy gotowaniu. Dziś na obiad zrobiłam danie z warzyw i soczystego mięsa z udek kurczaka, z niewielką ilością tłuszczu, z piekarnika - łatwe i pyszne. Może komuś zapracowanemu przyda się mój pomysł ?
Składniki:
6-7 ziemniaków
0,5 kapusty pekińskiej (część od głąba)
1 cebula
2 marchewki
ok. 400 g. mięsa z udek kurczaka
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,4 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki soli
pieprz
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo:
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju na dno blachy + 1 do warzyw
posiekany koperek
Przygotowanie:
Mięso dzielę na kawałki, i nacieram marynatą, odkładam na pół godziny do lodówki. Ziemniaki kroję na ósemki, cebulę, kapustę i marchewki na kawałki. Warzywa przekładam do miski, dodaję łyżkę oleju, przyprawiam majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem; mieszam dokładnie by pokryły się przyprawami, Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam warzywa, a na nie mięso. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika,bez termoobiegu). Piekę przez ok. godzinę - do miękkości warzyw, a potem zdejmuję folię i piekę jeszcze do zarumienienia mięsa (używam funkcji grilla). Przed podaniem posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz