Szukaj na blogu

Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto - klasyk. Zakochałam się w nim jakieś 30 lat temu i nic tej miłości nie ubyło. Pyszne miodowe ciasto z jeszcze lepszym kremem waniliowym przygotowanym z kaszy manny,  i moim zdaniem koniecznie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje smak.

Kochasz miodowniki? Sprawdź przepis na miodownik królewski z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową.






Składniki na blachę 30x35 cm:
Ciasto:
600 g. mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
3 pełne łyżki miodu
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
200 g. masła, rozpuszczonego i przestudzonego.
1 łyżka sody oczyszczonej
Krem:
1 litr mleka
12-15 łyżek kaszy manny
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g. masła (temperatura pokojowa)
ewentualnie pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Polewa czekoladowa:
150 g. gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowanie: 
Ciasto
wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam aż będzie jednolite (w końcowym etapie odrobinę podsypuję mąką). 
Ciasto dzielę na 3 równe części. 
Wyklejam ciastem dno wcześniej natłuszczonej masłem blaszki (lub 3 blaszek, jeśli mam 3 w tym samym rozmiarze) - warstwa ciasta będzie bardzo cienka, trzeba zadbać o to, by była równomierna. 
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 20 minut. 
Upieczone 3 placki pozostawiam do przestudzenia. 
Po wyjęciu z piekarnika placki będą dość twarde - zmiękną pod wpływem kremu i dżemu.
Krem: zagotowuję mleko z cukrem waniliowym i zwykłym; do gotującego się dosypuję stopniowo kaszę - w efekcie ma powstać gęsta, jednolita masa - taka by dało się w niej postawić łyżkę. 
Ważne, by masę nieustannie mieszać nie dopuszczając do tego, by powstały grudki, i do przypalenia. 
Ugotowaną kaszę odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuję na gładko, i miksując dodaję po łyżce przestudzonej kaszy, aż całość się połączy w gładki krem. 
Jeśli w trakcie miksowania kasza jest gęsta, dolewam po trosze śmietankę.
Złożenie: upieczony placek smaruję połową kremu, następnie na kremie rozprowadzam cienką warstwę dżemu porzeczkowego. 
Przykrywam drugim plackiem, powtarzam czynności. 
Przykrywam trzecim plackiem i ten polewam polewą z czekolady (rozpuszczonej z dodatkiem śmietanki w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać wrzątku). 
Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi. 
Miodownik smakuje najlepiej po minimum 1 dniu spędzonym w lodówce.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger