Ciasto piernikowe latte
Dziś polecam to miodowe, wspaniałe ciasto o smaku piernika, z delikatnym, lekko kawowym kremem.
Smakuje cudownie, ale jest jeden warunek - jak wszyskie tego typu ciasta, wymaga czasu. Ono po prostu musi poczekać przed zjedzeniem minimum jeden dzień, by zmiękło i by połączyły się wszystkie smaki. Ale zawsze powtarzam - Twoja cierpliwość będzie wynagrodzona!
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
Blaty (5 sztuk):
300 g miękkiego masła
200 g cukru trzcinowego
7 żółtek
120 g płynnego miodu
15 g przyprawy korzennej
15 g sody
15 g kakao
500 g mąki pszennej
Krem latte:
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
180 g mascarpone
1/4 szklanki bardzo mocnej kawy, wystudzonej
200 g mleka w proszku
Dodatkowo:
powidła śliwkowe
100 g czekolady mlecznej
50 g słodkiej śmietanki lub mleka
Przygotowanie:
Zaczynam od upieczenia blatów:
Do misy miksera przekładam miękkie masło oraz cukier trzcinowy, i miksuję przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach (masło stanie się puszyste; cukier nie musi się rozpuścić).
Nastepnie dodaję żółtka, a potem miód.
Gdy się połączą, dodaję suche składniki, miksuję do połączenia.
Wyjmuję ciasto z misy miksera i jeszcze chwilę, na podsypanym mąką blacie, zagniatam.
Pieczenie:
Najłatwiej upiec blaty w kilku takich samych blachach równocześnie, ale jeśli masz tylko jedną, nie martw się - po prostu cały proces potrwa dłużej, ale jestem pewna, że smak tego ciasta Ci to wynagrodzi :)
Ciasto dzielę na 5 równych częsci.
Dno blachy smaruję masłem lub olejem, oprószam mąką.
Wyklejam dno jedną częścią ciasta - placek ma być bardzo cienki.
Piekę przez 20 minut w 180 stopniach C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Upieczony placek zostawiam na 5 minut do lekkiego przestudzenia, po czym oddzielam nożem od blachy i ostrożnie z niej zsuwam .
W ten sposób piekę wszystkie placki.
Krem:
Do misy miksera przekładam masło z cukrem pudrem i miskuję przez 5 minut na najwyższych obrotach.
Zmniejszam obroty do najwolniejszych, i dodaję mascarpone. Misksuję do połączenia, dolewam kawę, znowu miksuję, a na końcu dodaję mleko w proszku.
Miksuję do uzyskania gładkiego kremu.
Krem dzielę na 4 równe części.
Złożenie:
Na dnie blachy układam jeden blat ciasta, smaruję go warstwą powideł śliwkowych - na grubość ok. 0,5 cm.
Przykrywam drugim blatem.
Blat smaruję jedną częścią kremu, przykrywam trzecim blatem.
Koleno:
- warstwa kremu
- czwarty blat
-warstwa kremu
- piąty blat
- warstwa kremu
Ciasto wkładam na 20 minut do lodówki.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam ze śmiatanką albo mlekiem (na małym ogniu, mieszając. Jeśli po rozpuszczeniu czekolada nie będzie zupełnie gładka, dolewam jeszcze odrobinę płynu i mieszam).
Przestudzoną polewę wylewam na ciasto, wygładzam.
Ciasto zostawiam w lodówce na minimum 1 dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz