Soczysty filet z kurczaka (fit, bez tłuszczu)
Dziś chcę podzielić się z Wami sposobem na fileta z kurczaka, który nie dość że jest bardzo smaczny, to jeszcze bardzo fit. Bez tłuszczu, bez smażenia, ba - nawet bez pieczenia. Mięso jest gotowane, a mimo to jest pełne smaku i bardzo soczyste. Przygotowałam je już kilkukrotnie, wykorzystując w różny sposób - na zimno jako składnik sałatek, albo zwyczajnie, jako mięso na obiad, w wersji na ciepło. W połączeniu z kaszą czy warzywami smakuje rewelacyjnie.
Mięso jest gotowane w folii spożywczej, której użycie może budzić wątpliwości. Tak czy siak chyba nie sposób całkowicie uniknąć chemii w naszym życiu; mięso pieczemy również w workach do pieczenia, kanapki zawijamy w folię..Wybór, czy chcecie spróbować pozostawiam Wam.
Sposób na takie gotowanie pokazał mi Sebastian Olma na którychś warsztatach; wtedy jedliśmy rybę; jednak kurczak sprawdza się doskonale.
Składniki:
dowolna ilość fileta z kurczaka
ulubione przyprawy; u mnie:
słodka mielona papryka
odrobina pieprzu cayenne
szczypta curry
majeranek
suszony czosnek
sól, pieprz
Dodatkowo potrzebne będą:
folia spożywcza
garnek i woda
Przygotowanie:
Fileta dzielę na ok. 5-centymetrowe kawałki.
Przyprawy mieszam i nacieram mięso, po czym każdy kawałek szczelnie zawijam w folię spożywczą (tę przezroczystą, nie pomyl z aluminiową).
Takie pakieciki wrzucam do garnka z wrzątkiem, i gotuję na małym ogniu ok. 20-25 minut.
Rozwijam z folii i gotowe - korzyścią jest też, że kurczak gotuje się we własnym sosie, którego można użyć jako np. sosu do kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz