Szukaj na blogu

Sos miodowo - czosnkowy (do wędlin i sałatek)

 Z kilku składników można wyczarować pyszny sos, który smakuje rewelacyjnie na kanapce (mój faworyt to chleb żytni z rukolą i kiełbasą krakowską, polany właśnie tym sosem), ale jest też doskonały jako dip do sałatek. Jest wyrazisty i słodki, ale można oczywiście dodać nieco mniej miodu by stał się bardziej pikantny.




Składniki (proporcje):
2 łyżki majonezu
2 płaskie łyżki musztardy (sarepska)
1 płaska łyżka miodu (płynnego)
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam do uzyskania sosu o bardzo gładkiej konsystencji. Sos przechowuję w zamkniętym pojemniku, w lodówce.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger