Szukaj na blogu

Zupa z cukinii z jajkiem

 Zupa kolorem przypomina szczawiową, choć nie ma w niej ani listka szczawiu. Smakuje też troszkę podobnie, jest lekko kwaskawa, wyrazista, i również idealnie komponuje się z jajkiem na twardo. 





Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
2,3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 1,2-1,5 l. wody
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
do smaku: sól, pieprz, suszony lubczyk, szczypta curry
po 1 jajku na porcję zupy (ugotowanym na twardo)
posiekany szczypiorek 
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a w międzyczasie obieram i drobniutko kroję ziemniaki - wrzucam je do wody i gotuję aż będą miękkie (ok. 15 minut). Obraną cebulę kroję w kosteczkę, tak samo umyte cukinie. Na oleju najpierw podsmażam do zeszklenia cebule, potem dorzucam cukinię i smażę je razem na małym ogniu ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek (jeśli lubicie jego smak, jeden ząbek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie bez podsmażania przy doprawianiu zupy). Warzywa przekładam do garnka z ziemniakami, wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie, i wszystko blenduję. Teraz zupę doprawiam octem balsamicznym, solą, pieprzem, odrobiną curry i lubczyku. Podaję z jajkiem przekrojonym na pół, posypaną szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger