Szukaj na blogu

Gulasz z karkówki o smaku kebab - gyros :)

 Dużą przyjemność sprawia mi doprawianie potraw, i nie mam z tym żadnego problemu, jednak wiem że niektórzy czasami zastanawiają się, jakie przyprawy połączyć, by ostateczny efekt na talerzu był pyszny. Mogę na taką okoliczność polecić Wam gotową przyprawę, którą dostałam do testowania - firma Knorr przysłała mi kilka torebeczek swoich nowości. Jedną z nich jest przyprawa do gyrosa i kebaba - i choć tak się nazywa, to wcale nie trzeba jej używać tylko i wyłącznie do tych potraw. U nas dziś na obiad był rodzaj gulaszu przygotowanego z karkówki, z cebulką i marchewką, i właśnie z tą przyprawą. Podałam go z kaszą i surówką, i smakował naprawdę świetnie. Sami zobaczcie, jak apetycznie wyglądał 😄

Warto zaznaczyć, że przyprawa o której mowa składa się z naturalnych składników!






Składniki:
0,5 kg karkówki wieprzowej
2-3 cebule
1-2 marchewki
2-3 łyżki oleju
ok. 1 łyżki mąki pszennej
przyprawa do kebaba i gyrosu firmy Knorr
sól, pieprz do smaku
woda do podlewania
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą, pieprzem i mąką. Cebule kroję w kostkę, a marchewki w cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni i podsmażam mięso na rumiano, po czym zdejmuję je na chwilkę z patelni - wrzucam na nią cebulę z marchewką. Smażę, mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość lekko zarumieni. Z powrotem wkładam na patelnię mięso, całość oprószam przyprawą do kebaba i gyrosu, mieszam i chwilę smażę razem. Następnie podlewam niewielką ilością wody, przykrywam i duszę do miękkości mięsa (uzupełniam w międzyczasie wodę - jednak ma jej być niewiele, tyle by powstała niewielka ilość sosu i by mięso mogło się udusić). Na koniec doprawiam jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. 


                             

                             

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger