Szukaj na blogu

Pizza wiosenna

 Częstuję dziś pizzą o zaskakującym smaku, na wspaniałym cieście, które Wam serdecznie polecam. Przygotowanie tego ciasta wymaga chwili cierpliwości, ale to bardzo popłaca 😃 Jest bardzo smaczne i puszyste, a jednocześnie apetycznie chrupiące na brzegach.

Co do smaku - myślę że zaskoczeniem może być  kremowy serek o smaku papai i curry, który połączyłam z czerwoną i zieloną papryką. Jest też szynka, cebula dymka i szczypiorek, oraz rzecz jasna ser, choć u nas bardzo niewiele, bo miałam tylko odrobinę parmezanu w lodówce.





Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
750 g. mąki pszennej T 550
10 g. świeżych drożdży
15 g. soli
ok. 0,4 litra wody (temperatura pokojowa)
1/4 szklanki oliwy
Dodatkowo:
szynka
czerwona i zielona papryka
cebula dymka ze szczypiorkiem
domowy sos pomidorowy 
dowolny żółty ser (tarty) do posypania - miałam w domu tylko parmezan
kremowy serek, użyłam serka Apetina o smaku Papaja i Curry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże dokładnie rozpuszczam w wodzie, wlewam do miski z przesianą mąką i solą. Wyrabiam ciasto (jeśli jest bardzo rzadkie, dodaję trochę mąki - ma jednak być dość luźne) przez kilka minut, po czym odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką). Wlewam oliwę i krótko zagniatam, ponownie odstawiam na 10 minut. Ostatecznie wyrabiam ciasto, starając się by wchłonęło oliwę. Odkładam je na pół godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte lekko uderzam dłonią, by je odgazować. Dzielę ciasto na dwie części , każdą wykładam na płaską blachę natłuszczoną oliwą, rozciągam lekko (jeśli chwilkę poleży na blasze, będzie to łatwiejsze). Smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojone w kostkę papryki i szynkę, dodaję serek Apetina, wszystko delikatnie oprószam solą i pieprzem. Dodaję też trochę posiekanego szczypiorku oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę. Całość oprószam serem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 25 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).


                             





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger