Potrawka z kurczaka z rodzynkami
Zależało mi dziś na szybkim i nieskomplikowanym obiedzie, przygotowałam więc bardzo smaczną potrawkę z piersi kurczaka, w sosie śmietanowym, z czosnkiem i szczyptą estragonu, no i z rodzynkami. Podałam ją z kaszą bulgur i szpinakiem.
Składniki na 2 osoby:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
ok. 0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki śmietanki 30%
szczypta suszonego estragonu
1 łyżka mąki pszennej do oprószenia mięsa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą, pieprzem i mąką. Podsmażam je przez chwilę na oleju (tylko tyle, by je obsmażyć z każdej strony), po czym dorzucam na patelnię drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodaję masło i smażę na małym ogniu ok. 5-6 minut, do zeszklenia cebuli. Dorzucam rodzynki, mieszam, przykrywam patelnię, smażę przez kolejnych kilka minut. Na koniec dolewam śmietankę, doprawiam potrawkę solą, pieprzem i małą szczyptą estragonu, jeszcze chwilę duszę bez przykrycia. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze troszkę śmietanki lub odrobinę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz