Pasta kanapkowa z cukinii
Przyznam, że aż takiego efektu się nie spodziewałam! Wiedziałam, że to będzie dobre, ale nie sądziłam, że do tego stopnia. Pasta jest bardzo soczysta, bardzo konkretna w smaku, bo użyłam dużo czosnku - więc ewentualnie zróbcie ją na kolację albo w wolny dzień 😉
Składniki:
pół młodej, najlepiej małej cukinii (użyłam żółtej ze względu na piękny kolor)
1 łyżeczka masła
1 duży ząbek czosnku
szczypta majeranku
szczypta ciemnego cukru
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram ze skórką na grubej tarce. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażę go 15 sekund, po czym dodaję cukinię.
pół młodej, najlepiej małej cukinii (użyłam żółtej ze względu na piękny kolor)
1 łyżeczka masła
1 duży ząbek czosnku
szczypta majeranku
szczypta ciemnego cukru
0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umytą cukinię ścieram ze skórką na grubej tarce. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smażę go 15 sekund, po czym dodaję cukinię.
Lekko solę całość i na średnim ogniu smażę ok. 3 minuty, by cukinia zmiękła i się zeszkliła.
Dodaję cukier, paprykę i majeranek, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec doprawiam koperkiem, solą i pieprzem.
Podaję na zimno, na kanapkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz