Szukaj na blogu

Puszysta babka pomarańczowa

Delikatna, puszysta, niezwykle smaczna babka pachnąca pomarańczami. Bardzo polecam Ci ją na nadchodzące Święta Wielkanocne!


Składniki (2 keksówki o wymiarach 8 x 15 cm):

200 g miękkiego masła

190 g cukru pudru

4 jajka

80 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

100 g soku z pomarańczy (sok z 1 średniej wielkości pomarańczy)

skórka starta z 2 pomarańczy

15 g proszku do pieczenia

400 g mąki pszennej

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem, i miksuję na najwyższych obrotach przez 6-8 minut.

Masło powinno stać się białe i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem sok z pomarańczy i jogurt. Masa będzie wyglądałą jak zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować :)

Zmniejszam obroty miksera i wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Na końcu dodaję startą skórkę pomarańczową, i mieszam łopatką (zawsze, gdy dodaję skórkę z cytrusów, mieszam ją na końcu z ciastem za pomocą łopatki, bo jeśli doda się ją w trakcie miksowania, spora jej część zostanie na mieszadle).

Ciasto rozkładam po połowie do dwóch posmarowanych masłem i posypanych mąką keksówek.

Keksówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50 minut.

Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Przed podaniem babki oprószam cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger