Szukaj na blogu

Cytrynowa babka drożdżowa ze skórką pomarańczową

Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez niej: delikatnej, puszystej, słodziutkiej drożdżowej babki, koniecznie oblanej lukrem. 
Babka, którą dziś zrobiłam jest cytrynowa w smaku, prosta do przygotowania - polecam do wypróbowania!




Składniki (użyłam formy z kominkiem o wymiarach: dół 11 cm, góra 23 cm, wysokość 10 cm):
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
15 g. cukru pudru
30 g. mąki pszennej T 550
60 g. ciepłego, ale nie gorącego mleka
Ciasto:
370 g. mąki pszennej T 550
60 g. cukru pudru
30 g. cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
skórka starta z 1 cytryny
110 g. ciepłego mleka
80 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
70 g. rozpuszczonego masła
Lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder
Do ozdoby:
kandyzowana skórka pomarańczowa 
Przygotowanie:
Zaczyn: w miseczce mieszam wszystkie składniki, po czym pod przykryciem odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże urosły.
Ciasto: mąkę przesiewam do miski, dodaję oba cukry, żółtka i jajko, oraz wyrośnięty zaczyn. 
Mieszam wszystko do połączenia, po czym wyrabiając dodaję stopniowo rozpuszczone masło, aż całe się wchłonie i ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabiam je przez kilka minut, a na końcu dodaję skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę wyrabiam. 
Odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut; powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzam dłonią, by je odgazować, po czym formuję z niego wałek (jeśli babka będzie pieczona w formie z kominkiem) lub kulę, przekładam do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. 
Formę przykrywam i znowu odstawiam na 20-30 minut w ciepłe miejsce; ciasto powinno ponownie podrosnąć.
Babkę piekę w 180 stopniach C przez 60 minut.
Po przestudzeniu oblewam ją lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru (musi być gęsty). 
Dowolnie ozdabiam.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger