Warzywa duszone na patelni
Bardzo lubię warzywa, a w takiej postaci jak dziś po prostu uwielbiam! Soczyste, delikatne, a jednocześnie jędrne i pełne smaku. Super dodatek do obiadu (albo i cały obiad, jak kto woli).
Składniki (dla 2 osób)
2 niewielkie marchewki
1 średniej wielkości cebula
1/3 główki brokuła
kilka zielonych fasolek szparagowych
killka pieczarek, najlepiej tych białych i jędrnych
pół niewielkiej cukinii
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
pół szklanki wody + 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
do smaku: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, curry i słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Zaczynam od obrania i umycia warzyw, a następnie odpowiednio je kroję;
- cebulę w grubą kostkę
- marchewki wzdłuż na ćwiartki a potem na grubsze plasterki
- pieczarki na grubsze plasterki
- cukinię w średnią kostkę
- fasolkę na 2-3 cm kawałki
Rozgrzewam olej na dużej patelni i wrzucam od razu: cebulę, fasolkę i marchew.
Oprószam wszystko lekko solą, curry i papryką, i smażę na dość dużym ogniu przez 3-4 minuty.
Następnie zsuwam wszystko na jedną cześć patelni, a w wolne miejsce dodaję posiekany czosnek, pieczarki i cukinię, i ponownie smażę 3-4 minuty.
Dodaję różyczki brokuła, dodaję masło, wlewam kilka łyżek wody i przykrywam patelnię.
Duszę 5-6 minut, warzywa powinny być miękkie, ale jędrne.
W wodzie rozprowadzam skrobię ziemniaczaną, wlewam na patelnię, i mieszając duszę jeszcze wszystko razem przez chwilę, do zgęstnienia sosu.
Doprawiam ostatecznie do smaku, od razu podaję.
Można też dodać posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz