Szukaj na blogu

Warzywa duszone na patelni

Bardzo lubię warzywa, a w takiej postaci jak dziś po prostu uwielbiam! Soczyste, delikatne, a jednocześnie jędrne i pełne smaku. Super dodatek do obiadu (albo i cały obiad, jak kto woli).



Składniki (dla 2 osób)

2 niewielkie marchewki

1 średniej wielkości cebula

1/3 główki brokuła

kilka zielonych fasolek szparagowych 

killka pieczarek, najlepiej tych białych i jędrnych

pół niewielkiej cukinii

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

pół szklanki wody + 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

do smaku: sól ziołowa lub zwykła, mielony czarny pieprz, curry i słodka mielona papryka

Przygotowanie:

Zaczynam od obrania i umycia warzyw, a następnie odpowiednio je kroję;

- cebulę w grubą kostkę

- marchewki wzdłuż na ćwiartki a potem na grubsze plasterki

- pieczarki na grubsze plasterki

- cukinię w średnią kostkę

 - fasolkę na 2-3 cm kawałki

Rozgrzewam olej na dużej patelni i wrzucam od razu: cebulę, fasolkę i marchew.

Oprószam wszystko lekko solą, curry i papryką, i smażę na dość dużym ogniu przez 3-4 minuty.

Następnie zsuwam wszystko na jedną cześć patelni, a w wolne miejsce dodaję posiekany czosnek, pieczarki i cukinię, i ponownie smażę 3-4 minuty.

Dodaję różyczki brokuła, dodaję masło, wlewam kilka łyżek wody i przykrywam patelnię.

Duszę 5-6 minut, warzywa powinny być miękkie, ale jędrne.

W wodzie rozprowadzam skrobię ziemniaczaną, wlewam na patelnię, i mieszając duszę jeszcze wszystko razem przez chwilę, do zgęstnienia sosu.

Doprawiam ostatecznie do smaku, od razu podaję.

Można też dodać posiekany koperek.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger