Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i bazylią
Szybkie, pyszne danie z polędwiczki wieprzowej.
Składniki:
nieduża polędwiczka wieprzowa
sól ziołowa lub zwykła
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka masła
pół małej cebuli
1 mała marchewka
3 średniej wielkości pieczarki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka przyprawy Mirin
Przygotowanie:
Polędwiczkę kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą ziołową (lub zwykłą) oraz obtaczam w mące.
Obraną marchewkę kroję na plasterki, a potem na cienkie paseczki.
Tak samo kroję pieczarki.
Cebulę kroję w małą kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni i szybko, na mocnym ogniu, podsmażam mięso z obu stron na rumiano.
Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, wrzucam cebulę i chwilę razem smażę; następnie dorzucam marchew.
Smażę 2-3 minuty, dodaję pieczarki, posiekaną bazylię oraz sos Worcester i przyprawę Mirin.
Mieszam, przykrywam patelnię i smażę 3-4 minuty.
Dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz