Szukaj na blogu

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i bazylią

Szybkie, pyszne danie z polędwiczki wieprzowej.





Składniki:

nieduża polędwiczka wieprzowa

sól ziołowa lub zwykła

1 łyżeczka mąki pszennej

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżka masła

pół małej cebuli

1 mała marchewka

3 średniej wielkości pieczarki 

1 łyżka posiekanej bazylii

1 łyżka sosu Worcester

1 łyżka przyprawy Mirin

Przygotowanie:

Polędwiczkę kroję na niewielkie kawałki, oprószam solą ziołową (lub zwykłą) oraz obtaczam w mące.

Obraną marchewkę kroję na plasterki, a potem na cienkie paseczki.

Tak samo kroję pieczarki.

Cebulę kroję w małą kostkę.

Rozgrzewam olej na patelni i szybko, na mocnym  ogniu, podsmażam mięso z obu stron na rumiano.

Podsmażone mięso zsuwam na jedną stronę patelni, wrzucam cebulę i chwilę razem  smażę; następnie dorzucam marchew.

Smażę 2-3 minuty, dodaję pieczarki, posiekaną bazylię oraz sos Worcester i przyprawę Mirin.

Mieszam, przykrywam patelnię i smażę 3-4 minuty.

Dodaję masło, mieszam do jego rozpuszczenia, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger