Wolno duszony schab w kapuście
To zimowe danie, a ja pokazuję je dopiero teraz, po długiej przerwie na blogu. Tak czy siak zdarzają się jeszcze i zimne poranki, i chłodne dni, więc przepis powinien się jeszcze przydać.
Danie jest pyszne, a jego głęboki smak opiera się na prostocie i długim duszeniu na niewielkim ogniu - są w nim w sumie trzy główne składniki, i niewiele przypraw. Do przygotowania tego obiadu użyłam żeliwnego naczynia.
Składniki:
ok. pół kg lub więcej schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry ok. pół cm
ok. pół kg cebuli
ok. pół kg kiszonej kapusty
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek oleju
3-4 liście laurowe
sól i pieprz do smaku, ewentualnie duża szczypta cukru
słodka mielona papryka, ok. pół łyżeczki
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
mała główka czosnku (kilka ząbków)
0,5 - 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Mięso oprószam solą i pieprzem, posypuję mąką, obtaczam żeby się nią pokryło.
Rozgrzewam dość mocno olej, najlepiej w garnku z grubym dnem, i podsmażam z obu stron mięso.
Obraną cebulę kroję w grube piórka, również oprószam solą i pieprzem, oraz resztą mąki.
Podsmażone mięso wyjmuję z garnka i odkładam na chwilę, a w jego miejsce wrzucam pokrojoną w cebulę i liście laurowe.
Smażę dalej na dużym ogniu, cebula powinna się dość mocno przyrumienić (mieszam w czasie smażenia, bo będzie przystawać do dna z powodu mąki - ale nie trzeba się tym przejmować).
Do przysmażonej cebuli dodaję posiekaną kapustę, mieszam, smażę jeszcze (również mieszając) kilka minut.
Następnie z powrotem przekładam do garnka podsmażone mięso, dodaję grubo posiekany czosnek, podlewam wszystko wodą (na początek ok. pół szklanki).
Duszę pod przykryciem ok. godziny na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wodę.
Dodaję przecier pomidorowy, wstępnie doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze ok. pół godziny (czas duszenia zależy od naczynia).
Danie jest gotowe, kiedy zarówno kapusta, jak i mięso są bardzo miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz