Szukaj na blogu

Zapiekanka warzywna z indykiem

Ta zapiekanka to sposób na sycący, pyszny i niedrogi obiad. Jeszcze bardziej ekonomicznie będzie, jeśli wykorzysta się np. warzywa po niedzielnym rosole. 

Moją zapiekankę przygotowałam w formie cwibakówce.


Składniki (porcja dla 2 osób):

3-4 średniej wielkości ziemniaki

2 niewielkie marchewki

1 mała pietruszka

1 mała cebula

pół niewielkiej, zielonej cukinii

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

garść rukoli, lekko posiekanej  (mogą być zioła typu koperek lub pietruszka)

niewielki kawałek (ok. 100 g) fileta z indyka (lub kurczaka)

1 duże jajko

kilka łyżek tartego żółtego sera

do smaku ulubione przyprawy; można użyć gotowej mieszanki, np. do kebabu

8-10 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego

1 łyżeczka oleju

1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki, marchew i pietruszkę gotuję do chwili, gdy będą miękkie ale pozostaną jędrne.

Gdy wystygną kroję je na dużą kostkę, przekładam do miski. 

Dodaję pokrojoną na półplasterki cukinię, rukolę lub posiekane zioła, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojone na małe kawałki mięso.

Dodaję jajko i ser, dokładnie mieszam.

Doprawiam do smaku.

Formę smaruję olejem i posypuję bułką tartą, a następnie wykładam plastrami boczku tak.

Następnie wykładam masę warzywną, posypuję startym serem.

Piekę ok. 50 minut w 180 stopniach C.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger