Ucierana babka z mandarynką
Składniki (keksówka 28 x 8 cm):
- 200 g. miękkiego masła
- 80 g. cukru pudru (moja babka nie jest bardzo słodka, jeśli wolisz słodsze wypieki, użyj 120 g)
- 20 g. cukru waniliowego
- 5 jajek L
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 260 g. mąki pszennej
- skórka starta z 1 mandarynki i 1 cytryny (wcześniej przez kilka sekund wyparzone we wrzątku)
Dodatkowo:
- masło lub olej do posmarowania formy
- mąka pszenna do oprószenia formy
Przygotowanie:
Miękkie masło przekładam do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Miksuję na największych obrotach 6-8 minut, aż masło będzie puszyste i białe. Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję po jednym jajku.
Gdy jajka ładnie się połączą z masłem, dolewam po połowie soku z mandarynek i jogurtu, krótko miksuję, i wsypuję połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Miksuję aby się połączyły, i wlewam pozostałe części płynów, oraz wsypuję resztę mąki.
Miksuję do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.
Dodaję starte na drobnej tarce skórki z mandarynki i cytryny, mieszam łopatką.
Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki, wygładzam powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 40-50 minut (sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).
Po wystygnięciu oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz