Szukaj na blogu

Ucierana babka z mandarynką

Bardzo mięciutka i delikatna ucierana babka z mandarynką pięknie pachnie cytrusami. Jest wprost idealna do popołudniowej herbaty.



Składniki (keksówka 28 x 8 cm):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 80 g. cukru pudru (moja babka nie jest bardzo słodka, jeśli wolisz słodsze wypieki, użyj 120 g)
  • 20 g. cukru waniliowego
  • 5 jajek L
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 260 g. mąki pszennej
  • skórka starta z 1 mandarynki i 1 cytryny (wcześniej przez kilka sekund wyparzone we wrzątku)

Dodatkowo:

  • masło lub olej do posmarowania formy
  • mąka pszenna do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło przekładam do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Miksuję na największych obrotach 6-8 minut, aż masło będzie puszyste i białe. Wtedy, nie przerywając miksowania, dodaję po jednym jajku.

Gdy jajka ładnie się połączą z masłem, dolewam po połowie soku z mandarynek i jogurtu, krótko miksuję, i wsypuję połowę mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

Miksuję aby się połączyły, i wlewam pozostałe części płynów, oraz wsypuję resztę mąki.

Miksuję do powstania jednolitego, gładkiego ciasta.

Dodaję starte na drobnej tarce skórki z mandarynki i cytryny, mieszam łopatką.

Ciasto wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki, wygładzam powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół,  poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 40-50 minut  (sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku).

Po wystygnięciu oprószam cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger