Szukaj na blogu

Krokiety z kapustą kiszoną i białą kiełbasą

 Przygotowałam krokiety z kiszoną kapustą i sporą ilością białej kiełbasy. Są sycące i pysznie smakują z kubkiem czerwonego barszczu.




Składniki:
Ciasto na naleśniki:
3 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 jajka rozmiar M
2 pełne szklanka mąki pszennej
duża szczypta soli
6 łyżek oleju
Farsz:
800 g. kapusty kiszonej, niezbyt kwaśnej
600-700 g. białej kiełbasy parzonej
woda do podlewania kapusty
2 duże cebule 
2,3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
majeranek
tymianek
Dodatkowo:
jajko do panierowania krokietów
bułka tarta do panierowania krokietów
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję na półplasterki, podsmażam do zeszklenia na oleju. Białą kiełbasę kroję w plastry (lub od razu drobniej, bo docelowo będzie krojona), dorzucam do cebuli i pod przykryciem smażę ok. 5 minut. Kapustę odcedzam, lekko siekam i dorzucam do cebuli z kiełbasą. Smażę na małym ogniu 12-15 minut (pod przykryciem, mieszając), po czym dolewam po troszce wody i duszę aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dodaję posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku, duszę jeszcze 5 minut. Jeśli kiełbasa była w dużych kawałkach, siekam ją drobno.
Naleśniki: wodę przelewam do wysokiej miski, dodaję sól i jajka, roztrzepuję wszystko rózgą. Stopniowo, ubijając rózga, dodaję mąkę, aż wszytko się połączy, a ciasto będzie lejące i gładkie. Odstawiam miskę na 10 minut, po czym dolewam olej i ponownie ubijam do połączenia. Z tak przygotowanego ciasta smażę cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik wykładam po łyżce farszu, składam boki do środka, a potem roluję, by powstał krokiet.
Krokiety panieruję najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na średnim ogniu, na oleju, do uzyskania złotego koloru z każdej strony.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger